Muskat

 

Muskat är samlingsnamnet på en druvfamilj för bordsdruvor och vindruvor. Petit, ottonell och alexandrie är kända druvor för vinframtställning. Beroende på vilken sort som odlas kan man göra torra såväl som söta vita viner, mousserande vin eller starkvin. Gemensamt för alla dessa viner är den milda fruktsyran och den typiska muskatsmaken som påminner om färska druvor.

Petit odlas över hela världen, ottonell trivs bäst i svalare regioner som Alsace och Österrike. Alexandrie och muskat hamburg finns i varma områden runt medelhavet, Australien och Kalifornien.

Muscat blanc à petits grains räknas som den muskatdruva som ger viner av högst kvalitet. Den odlas bland annat i Italien (Asti), Grekland (Samos) och Frankrikes södra delar.
Muscat d´alexandrie är den vanligaste sorten internationellt och odlas för det mesta i hetare områden där druvan ger russinsmakande, söta viner.
Muscat ottonell ger lättare viner och odlas mest i Alsace och i Östeuropa.
Kända starkviner av muskat görs bland annat i Portugal (Setúbal), Australien och i södra Frankrike (Muscat de Beaumes-de-Venise).

Doften är ofta kraftigt aromatisk och toner av äpple, fläder, apelsinskal och russin är vanliga.

Smak: Från lätta till fylliga, alltid kryddiga, parfymerade med inslag av sultanrussin och apelsinblom. Ofta låg fruktsyra.

De torrare vinerna är goda till kryddstark eller sötsur mat. Söta muskatviner passar nötter, godis eller frukt- och bärdesserter.

Muskatviner hamnar ofta i smaktyperna druvigt & blommigt och sött.

Källa: Systembolaget

Muscat ger ett lätt väldoftande (karaktäristisk myskdoft), och druvigt, vin. (Som att slicka på fingrarna efter det att man kramat sönder en druva.) Passar att drickas som aperitif eller direkt som det är, tex en sommarkväll. Skall drickas ungt.

Källa:Lars Vinsida

Share Button
Seo Packages
What is seo - seo tips