Pinot Noir

 

Odlas i Frankrike, USA, Chile, Östeuropa, Tyskland, Nya Zeeland, Australien och Sydafrika.

I vinerna hittar man ofta dofter som jordgubbar och hallon, många gånger tillsammans med ett kryddigt inslag. Med mognad kommer toner av tryffel och multna löv.

Smak: Lättare kryddiga viner med inslag av hallon, jordgubbar, gräs, kryddor, choklad. Pinot Noir blir sällan strävt och fylligt.

Mjukare viner passar till lättare kötträtter eller stekt fisk. Lite fylligare till anka. Med ålder passar vissa viner till vilt och andra kraftiga kötträtter.

Pinot Noir är en känslig och svårodlad druva.

Källa: Systembolaget

Pinot Noir i Alsace har traditionellt alltid betytt ett ljust rött (roséliknande) vin, men alltfler odlare gör i dag riktiga rödviner (begränsat skördeuttag, druvskalsjäsning, mogning på små ekfat, etc.). De bästa kommer numera även upp till Bourgogne klass, och är därför väl värda att leta efter. Prova ovan nämnda René Muré ”V” Pinot Noir eller Hugel Pinot Noir Jubilee.

Källa: Lars Vinsida

Share Button
Seo Packages
What is seo - seo tips