Bott-Geyl

 

Bott-Geyl (Jean-Cristophe Bott och Valerie Bott-Cartier) finns i Beblenheim som är en lite lite bortglömd och avsides by, trots att det ligger mindre än en kilometer från D1 som utgör själva Route des Vins d’Alsace. Under Andra Världskriget blev grannbyn Mittelwihr totalförstörd, men Beblenheim klarade sig utan skador. I byn finns gott om trånga, mysiga gator och typiska korsvirkeshus från renässansen.

I byn finns 11 vinfirmor, varav ett kooperativ men den enda klart lysande stjärnan är Bott-Geyl.

Firman Bott-Geyl bildades 1953 och sedan 1993 leds den av Jean-Christophe Bott. Han vara bara några och 20 år då han, efter praktik i såväl Nya Världen som i Bourgogne, tog över driften. Under starkt inflytande av sin läromästare Léonard Humbrecht ställdes produktionen om mot ekologiska och biodynamiska principer, och certifieringarna kom i början på 2000-talet. Totalt har man 14 ha (13,4 ha vita druvor) fördelade på 75 parceller i 7 kommuner.

Domaine Bott-Geyl har sökt sig fram till en klassiskt ren, fruktig men klassisk stil med anslående mineralitet i alla viner.

Bott-Geyl förknippas mest med Gewurtztraminer från Beblenheims egen Grand Cru Sonnenglanz som tillsammans med Gewurtztraminer Grand Cru Furstentum ger domainen stor lyskraft. Bland Riesling är Grand Cru Schoenenbourg av yppersta kvalitet men nyförvärvet Grand Cru Schlossberg, där den första årgången är 2008, lovar också mycket gott. En riktig ”joker” är för övrigt Pinot Noir Apolline som till 2/3 växer på Sonnenglanz, resten kommer från Lieu-dit Schloesselreben.

Bott-Geyl har delat upp sina varietetsviner i tre kategorier. Den lägsta är Les Élements, däröver finns fyra Lieux-dits och toppvinerna utgörs av Grands Cru från fyra olika marker. Men kvalitetsskillnaderna mellan nivåerna är ändå förhållandevis liten, främst därför att alla viener är så välgjorda och inga viner faller ur ramen.

Bott-Geyl har dessutom två, mycket prisvärda viner gjorde på flera druvor. Det ena domineras av Pinot Blanc och är i krispig stil, medan det andra Les Pinots d’Alsace Métiss görs på samtliga tillåtna druvor i pinotfamiljen. I detta användbara, sympatiska och väldigt välgjorda vin finns 1/3 Pinot blanc, 1/3 Auxerrois medan resten utgörs av Pinot Gris (som ger fetma och volym) samt Pinot Noir (som ger aromer av röda bär).

Källa: Per Warfvinge ”Vinguide Alsace”

Domaine Bott-Geyl är familjeägt och har en lång historia som startade 1795. Domaine Bott-Geyl drivs sedan 1993 av Jean-Christophe Bott och hans fru Valerie Cartier-Bott. Bott-Geyle är dubbelcertifierade under Ecocert 2000 och Biodyvin 2002.

Jean-Christophe säger att hans åtagande är att sammanföra tradition och modernitet, vörda jorden och lägga ner stor omsorg i varje moment i vingården och sedan låta vinerna blomstra. Domaine Bott-Geyl äger totalt 13 ha. Dessa är fördelade på 75 växtplatser i 7 kommuner som befinner sig mellan Ribeavillé till Kinzenheim. Många av dessa är i 5 Grand Cru lägen som Sonneglanz, Schoenenbourg, Mandelberg, Schlossberg och Furstentum.

De flesta vinstockarna har en snittålder på 30 år. Numera och sedan många år så är Jean-Christophe en passionerad “biodynamiker”. Valerie som är hans hustru säger, att om man inte vet var Jean-Christophe finns så hittar man honom säkrast ute i vingårdarna och gärna i favoritvingården, Sonnenglanz. Där kan han stå långa stunder och “känna in” hur druvorna mår.

Han uppskattar också att känna olika år i sina viner. “Viner som smakar likadant varje år gör mig misstänksam” säger han. Varje årgång är unik på sitt sätt och det vill Jean-Christophe att man skall känna. Vinets kvalitet beror främst på tre faktorer anser Jean-Christophe, omsorgen om jorden och vinrankorna, kontrollerat skördeuttag, kontroll av rankans egen växtkraft, dvs beskärning, tät plantering, växtlighet mellan raderna för att bevara fukten i jorden.

Källa:Divine

Share Button
Seo Packages
What is seo - seo tips