Geografi

 

Alsace består av två departement Bas-Rhin i norr och Haut-Rhin i söder, en 19 mil lång och upp till 5 km bred landremsa, som sträcker sig mellan städerna Strasbourg i norr och Mulhouse i söder (eg mellan Marlenheim och Thann), och mellan bergskedjan Vogeserna (ger regnskugga åt vingårdarna) i väster och floden Rhen i öster.

Regionen är den minsta i Frankrike och är starkt influerad av att ha varit del av både Tyskland och Frankrike men idag vajar tricoloren mer i Alsace än någon annanstans i resten av Frankrike.

Yta: 8 280 km² (Bohuslän x 2 är marginellt större).
Befolkningen uppgick 1 jan 2013 till 1,861 miljoner.

Huvudstaden i Alsace är Strasbourg som rymmer många internationella institutioner, och full av internationell atmosfär. Staden har (2010) drygt 270 tusen invånare. Här finns ett historiskt centrum som man kan utforska till fots eller med cykel. Frankrikes högsta kyrktorn finns på katedralen Cathédrale de Nôtre Dame, stadens varumärke.

Colmar, Alsaces vinhuvudstad, ligger på vinvägen i Alsace. Staden har varit förskonad från ödeläggelse under den franska revolutionen, det fransk-preussiska kriget 1870 och de två världskrigen. Därför är stadens centrum arkitektoniskt intakt och ett intressant resmål. Här skiner solen mycket och Colmar ligger som nummer två på listan av de torraste städerna i Frankrike.

Längs den vackraste vinvägen i Frankrike, Route des vins d’Alsace ligger den ena vackra vinstaden efter den andra. Städer som Ribeauvillé, Eguisheim och Riquewihr med korsvirkeshus och pastelfärger och mängder av blommor i alla regnbågens färger.

Kulturen i Alsace är starkt påverkad av den brokiga historien. Förr var det vanligt att föräldrar gav sina barn dubbelnamn som ”Pierre Hans” och det alsaciska köket visar en blandning av det franska och det tyska. Många av de traditionella rätterna är baserade på kål och andra typiska ingredienser man annars bara ser i Tyskland.

Alsace har mycket att erbjuda. Här finns naturupplevelser för de aktiva, gastronomi för matintresserade och mycket historia för oss alla. Till detta kommer många spännande museer.
I Mulhouse finns t ex. världens största samling av veteranbilar och ett stort tågmuseum.

För den som vill uppleva naturen finns mer än 4000 km vandringsleder i Vogeserna och där finns många små och stora sjöar som kan erbjuda svalkande dopp under varma sommardagar. Den största sjön i området är Gérardber där man också kan roa sig med olika vattensporter. Är man förtjust i vandring och samtidigt intresserad av vin finns det många olika vandringsleder bland vinmarkerna och har du cykel med dig finns fina cykelleder men var beredd på att det ibland går går kraftigt både uppför och nedför.

Share Button
Seo Packages
What is seo - seo tips