Kamera och objektiv

 

Vad är naturfotografering?
För mig innebär naturfotografering att mina naturbilder är tagna i naturen ”inte i en djurpark”. Därmed inte sagt att jag inte tagit bilder i djurpark men att jag i så fall anger att det är där de är tagna. Bilderna kan vara rena landskapsbilder eller bilder på däggdjur,fåglar,insekter och växter. För bilder på däggdjur och fåglar krävs ofta någon form av teleobjektiv och ibland gömsle för att komma nära utan att störa. För små insekter och växter är ett makroobjektiv till stor hjälp.

Begreppet landskapsfotografi omfattar enligt svenska wikipedia stadslanskap, vyer, landskap, naturstudier och molnstudier. Till landskapsfotografering hör också panoramafotografi.

Min definition av Wildlife Photography är djur och växter i vilt tillstånd.

Vilken utrustning behöver man?

Systemkamera
Använder sedan några tillbaka uteslutande systemkameror och objektiv från Canon. Inte för att jag anser att de generellt sett är bättre än något annat märke men av praktiska och ekonomiska skäl håller jag mig till ett märke då jag har flera kamerahus och objektiv som jag vill kunna kombinera så mycket som det är möjligt.

För landskapsfotografering och porträttfotografering använder jag Canon 6D som är ett fullformatshus. Vilket objekiv som används beror på vad som skall fotograferas. Själv använder jag huvudsakligen ett Canon EF 24-70/2,8L USM. Bland övriga objektiv är Canon EF 17-40/4,0L USM och Tamron AF 90/2,8 SP Di Macro 1:1 VC USD ofta med på utflykten.

För fågelfotografering använder jag för det mesta Canon 7D med ett Canon EF 300/2,8 IS USM objektiv. Ibland använder jag gömsle för att komma närmare utan att störa.

Canon 7D är även användbar för viss sportfotografering och då är Canon EF 70-200/2,8 IS USM ett bra allroundobjektiv till kameran. Fotograferar du mestadels  utomhus i dagsljus räcker det bra att använda det ljussvagare Canon EF 70-200/4 IS USM som är betydligt ” billigare oavsett om du köper nytt eller begagnat.

För macrofotografering är Canon EF 180/3,5L USM Macro favoritobjektivet. Tyvärr saknar objektivet bildstabilisering (IS) så ibland ( vid långa slutartider) krävs ett stativ för att klara skärpan. Vid makrofotografering sitter det ibland också en ringblixt på objektivet.

Några av mina objektiv har jag köpt ”lätt begagnade” via Tradera vilket har fungerat bra men jag vill ändå uppmana dig att vara försiktig samt följa Traderas säkerhetsanvisningar.

Kompaktkamera
Har ett behändigare format än systemkameran och väger mindre. De allra bästa duger idag långt som alternativ till systemkameran för många fotograferingstillfällen. Som vanligt får du oftast kvalitet i förhållande till prislappen

Funderar du på ny kamera kan det ibland löna sig att ta en titt på UK Amazon’s sortiment. Scandinavian Photo, NetOnNet och Media Markt är några svenska alternativ.

Mobilkamera
Börjar bli ett seriöst alternativ i många situationer.

Drönare
Är ett seriöst alternativ i många situationer och de blir allt bättre. Lagstiftningen är tyvärr fortfarande oklar på området så finns goda skäl att avvakta kommande dom i högsta förvaltningsrätten.

Share Button
Seo Packages
What is seo - seo tips