Klevener de Heligenstein

 

Druvan odlas på enbart 100 ha i Alsace. Odlingen är genom dekret begränsad till byn Heiligenstein och till grannbyarna Bourgheim, Gertwiller, Goxwiller, och Obernai.
I Tyskland och Italien benämns druvan Traminer, ej att förväxla med Gewurztraminer. I Alsace har druvan också kallats Rotedel alternativt Edelrose.

Namnet Klevener är förvirrande eftersom Klevner (eller Clevner) är godkänd beteckning på Pinot Blanc. Men Pinot Blanc är i sin tur ett vitt vin gjort på Auxerrois, Pinot Blanc, Pinot Gris och/eller Pinot Noir.

Marken där vinet får odlas är mager och högt belägen, på mellan 200 och 300 meters höjd. Terroiren består en relativt kalkfattig blandning av småsten, sand och lera. Detta begränsar avkastningen, vilket gör vinet kraftigt och koncentrerat.

Doften är som en nedtonad variant av Gewurztraminer. Smaken är rik med bra syra och en tydlig och personlig bitterhet i avslutningen. Mustvikterna kan bli höga, särskilt på gamla stockar, och vinet har inte sällan en liten restsötma. Undantagsvis är vinet direkt sött, i stil med en Vendanges Tardives, särskilt åren med botrytis.

Vinet kan vinna något år på lagring, men bör normalt drickas inom 4-5 år. Därefter kan syran upplevas som för klen i förhållande till vinets kropp.

Den totala odlingsarealen är ca 100 hektar, och antalet producenter uppgår till minst ett tjugotal. Många av producenterna är mycket små och de flesta återfinns i någon av de fem byar där odlingen får ske.

Historia
Vinet betalades dubbelt så högt som genomsnittpriset redan vid mitten av 1700-talet så kvaliteten måste redan då ha varit hög.
Klevener de Heiligenstein blev erkänt som en av de 7 ”ädla” druvorna i Alsace i juni 1971.

Källa: Per Warfvinges ”Vinguide Alsace

Share Button
Seo Packages
What is seo - seo tips