Lagra och dricka

 

Per Warfvinge anger tre skäl för att lagra Alsaceviner:

1.Doften skall utvecklas
2.Syran skall mildras
3.Sötman skall integreras

Riesling behöver lagras för att äppelsyran skall dämpas och den blyga unga doften av äpplen utvecklas till citrus, honung och petroleum. Om syran bär kan viner från bra årgångar bli bättre under 10-20 år.

Gewurztraminer lagras för att den starka fruktaromerna skall bli mindre framträdande och ersättas av komplex kryddighet.

Pinot Gris lagras för att sötman skall reduceras. Sockermängden minskar inte rent mättekniskt, men sensoriskt. Då ett vin åldras ändras sockrets struktur så att polysackariderna inte blir lika framträdande på tungan.

Lufta
Alsaceviner skall luftas ordentligt så att den fria koldioxid som nästan oundvikligen slinker med vid buteljeringen försvinner. Därtill sker en viss oxidation av smakämnen som ökar mångfalden i doft och smak. Ett enklare vin mår bra av att vara öppet ett par dygn, Grand cru flera dygn, och VT och SGN upp till en vecka.

Vinglas
Glasets utformning påverkar upplevelsen av både doft och smak. Smakupplevelsen påverkas mycket av hur vinet flyter ut i munnen. Ett smalt glas leder vinet mot tungspetsen (sötma) och tungroten (bitterhet), men mindre åt sidorna (syra).

”Riedels glas” för Riesling Grand cru är därför smalt, medan deras vin för mogen Chardonnay har vid öppning för att förstärka syran.

Korkskada
Uppskattningsvis 3-4% av flaskorna är korkskadade men det jobbas febrilt med att hitta ersättare för korken. Syntetkork, pressad kork, skruvkapsyler och ölkapsyler är alternativen som alla har sina för- och nackdelar.

Källa:Per Warfvinge, ”Vinguide Alsace”.

Share Button
Seo Packages
What is seo - seo tips