Pinot Blanc

 

Pinot Blanc odlas i Frankrike, Italien, Österrike, Sydamerika, USA, Östeuropa. Druvan har en neutral karaktär och relativt hög fruktsyra – vilket gör att den passar utmärkt för mousserande viner. I Frankrike är den vanligast i Alsace, och står för större delen av det mousserande Cremant d´Alsace. Många av de viner som säljs som Pinot Blanc innehåller ofta ansenliga mängder Auxerrois.

Pinot Blanc är inte bara namnet på en druva utan även tillåten beteckning för vitt vin från någon/några av druvorna Pinot Blanc, Auxerrois, Pinot Gris samt Pinot Noir.

Vinerna är lätta och har smak med inslag av äpple. De kan vara allt ifrån blaskiga till koncentrerade och personliga med stora kvaliteter.

Pinot Blanc och Auxerrois har inte tillräckliga egna kvaliteter för att hjälpligt dölja tillkortakommanden i vingården och i källaren.

Pinot Blanc är oftast det första vinet som presenteras vid en provning. Det stora avslöjandet ligger i balansen och i koncentrationen. Om vinet saknar mitt, och har en smak som inte bär, har skördeuttaget antagligen varit för stort. Ofta, men inte alltid, kan man sedan finna samma attityd i resten av vinerna.

Passar till fisk och skaldjur och hamnar ofta i smaktypen friskt & fruktigt.

Källa: Systembolaget samt Wafvinge, ”Vinguide Alsace”.

Share Button
Seo Packages
What is seo - seo tips