Pinot Gris

 

Odlas i Tyskland, Italien, Frankrike, Ungern, Rumänien Schweiz, Nya Zeeland, USA, Kanada, Österrike

Denna aromatiska druva trivs bäst i lite svalare klimat. Pinot gris gör man oftast torra vita viner av, men eftersom den har lätt för att angripas av ädelröta (botrytis) är man i Alsace förtjust i söta pinot grisviner av typen vendange tardive eller den ännu sötare sélection de grains nobles.

Doften är ofta aromatisk med toner av äpple, tropisk frukt och honung.

Smak: Från lätta neutrala viner till kryddiga, fylligare viner. Relativt låg fruktsyra med inslag av exempelvis päron, citrus, honung och vinteräpplen.

Passar till smakrika fisk- och skaldjursrätter samt ljust kött.

Vinerna brukar vanligtvis ligga i smaktypen druvigt & blommigt.

Källa:Systembolaget

Pinot Gris (Tokay d’Alsace) ger ett rikt honungsaktigt vin när det är som bäst. (Smaken kan påminna om ett slick på honungsskeden.) Vinet, som är regionens mest robusta, är både fylligt, rikt och mjukt, och passar bra till ljust kött och kyckling. Pinot Gris räknas av många som regionens (Alsace) bästa viner. Bäst efter 3-5 år.

Källa: Lars Vinsida

Share Button
Seo Packages
What is seo - seo tips