Selestat

 

[envira-gallery id=”15326″]

Bibliothèque Humaniste är det äldsta biblioteket i Alsace och grundades år 1452. Här finns bland annat den äldsta utskriften av det så kallade ”Mundus novus-brevet”, tryckt 1503 i Paris.
I detta brev beskriver Amerigo Vespucci upptäckten av en ”ny värld” i västra Atlanten. På grund av detta brev blev ”nya världen” känt som ”America”. Även om Christopher Columbus seglade dit redan 1492, hänvisade han bara till dem som de ”nyupptäckta öarna”.

Martin Waldseemüllerföreslog i sin Cosmographiæ introductio (1507) att Amerika skulle få sitt namn efter den Nya Världens förmente upptäckare, den italienska sjöfararen och upptäcktsresanden Amerigo Vespucci. När han efter några år försökte rätta till detta misstag, var namnet redan så inarbetat att det inte gick att ändra

Christofer Columbus var dock inte den förste europén som nådde den amerikanska kontinenten. Vikingarna hade besökt Nordamerika redan på 1000-talet och portugisen João Vaz Corte Real kan möjligen ha varit där 1472. Medeltida legender talar även om den irländske munken Sankt Brendan. Denne företog långa sjöfärder på 500-talet och det har spekulerats om att också han nådde Nordamerika.

Källa: Wikipedia

Share Button
Seo Packages
What is seo - seo tips